Ökoszisztémánk nagyon fontos részei a méhek. Beporzó munkájuk nélkül jelentősen csökkenne számos növény terméshozama és biodiverzitása (sokszínűsége) is. Sajnos – mint sok mást sem – az emberek nem becsülik meg eléggé őket, ezért komoly veszélyben van a méhpopuláció napjainkban, melyhez nagyban hozzájárul a méz iránti folyamatosan növekvő igényünk.
A veganizmus nem csupán étrend, hanem egy szemlélet, ami minden lehetséges módon kizárja az állatok kihasználását, kizsákmányolását, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenséget és tárgyiasítást mind étkezési, kozmetikai, ruházkodási és egyéb célból.
Ilyen értelemben a méhek kizsákmányolása és tárgyként kezelése sem támogatott. Sőt, sajnálatos módon a mézipar sem működik etikusan, mondhatni igen kegyetlen ezekkel az ártatlan teremtményekkel szemben. (Óriási tisztelet minden kivételnek!)
Kegyetlenség a méhekkel szemben
Standard eljárásnak számít a méhkirálynő szárnyainak csonkítása, ezzel megakadályozva a méhek elvándorlását, hiszen ők a méhkirálynőt követik.
A méz eredeti funkciója, hogy a méhek számára szénhidrátot és más, létfontosságú tápanyagokat biztosítson: ásványi anyagokat, antioxidánsokat és a benne lévő hidrogén-peroxidnak köszönhetően természetes antibiotikumot.
A méhek megeszik vagy elraktározzák a mézet télre, hogy hideg időkben elfogyasszák és egészségesek maradjanak, ne szenvedjenek hiányt semmilyen tápanyagban.
A méhek szorgalmasan dolgoznak egész évben, majd a kemény munka árán megtermelt mézet a téli időszakra kicserélik cukros szirupra, mondván ne éhezzenek.
Ennek köszönhetően azonban súlyos tápanyaghiányban szenvednek, ami hozzájárul a legyengüléshez és pusztuláshoz. Sajnos ma már bizonyított tény, hogy a mesterséges édesítők komoly genetikai változásokat idéznek elő a méheknél, ezáltal a növényvédőszerekkel szembeni ellenállásuk is folyamatosan csökken már a születésük pillanatától kezdve.
Gyakran előfordul a teljes kolónia kiirtása is annak érdekében, hogy megakadályozzanak egyes terjedő betegségeket. Ahelyett, hogy kezelni próbálnák a gyógyulás reményében a méheket, gazdaságosság szempontjából inkább a teljes kolónia kiirtását választják, mert olcsóbb újat létesíteni, vásárolni.
A mai fogyasztói társadalom egyre csak nő, ezért a méhek kihasználásával készült termékek iránti kereslet is egyre nagyobb méreteket ölt. Ilyen termékek például a lépesméz, a méhpempő, vagy a propolisz is.
Ma már számos nagyon finom és természetes alternatíva létezik a méz kiváltására, nem szükséges bántanunk a méheket.
Néhány alternatíva a mézre:
A növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek. Ásványi anyagokban (kalcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium) gazdag édesítőszer.
- Juharszirup: A juharszirup nagyon értékes természetes édesítőszer. Sok aminosavat, vitaminokat valamint ásványi anyagokat tartalmaz
- Melasz: sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. Vasban és kalciumban gazdag.
- Agave szirup
- Datolyaszirup
- Rizsszirup
- Kókusz pálma nektár
- Kukoricaszirup
- Árpa maláta szirup
(források: juharszirup.hu, wikipédia, prove.hu, napfenyizebolt.hu)